
Lydneyssä (Gloucestershiressä, Englannissa)20,21 sijaitseva merihirviötä esittävä mosaiikki on peräisin neljänneltä vuosisadalta.
Dominic Statham

Kuva 1. Varhainen mesopotamialainen sylinterisinetti
Monien museoissa esillä olevien muinaisten esineiden joukossa on pieniä sylinterimäisiä esineitä, joita lävistää keskiakselin suuntainen pieni reikä. Sylinterin ulkokehälle on kaiverrettu erinäisiä kuvia. Kun niitä pyöritetään märän, muotoutuvan saven päällä, ne jättävät painauman samalla tavalla kuin rullattavat leimasimet jättävät mustejäljen paperille. Usein niihin viitataan nimellä ”sylinterisinetti” (päinvastoin kuin ”sinettileimasin”) ja niitä on käytetty asiakirjojen todentamiseen, omistusoikeuden osoittamiseen tai esineiden koristamiseen. Erityisen mielenkiintoinen esimerkki sijaitsee Louvren museossa Pariisissa1 (katso kuvat 1 ja 2). Se on tehty jaspiksesta ja se löydettiin Urukista, Mesopotamiasta (nyk. Irakista).
Urukin rauniot olivat aikanaan suurenmoisia rakennuksia, jotka olisivat olleet samaa tasoa nykyisen eurooppalaisen arkkitehtuurin kanssa. Sieltä on löytynyt paljon esineistöä, mukaan lukien esineitä, joissa on ollut painaumia sylinterisineteistä. Usein niissä kuvataan kesytettyjä tai villejä eläimiä symboloimaan voimia, jotka korottavat tai uhkaavat ihmiselämää. Joissakin näkyy eksoottisia olentoja, kuten esimerkiksi kuvissa 1 ja 2, joita professori-arkeologi Anton Moortgat kuvaa ”käärme-lohikäärmeksi” (keskeinen pitkäniskainen hahmo) ja ”leijonapäiseksi kotkaksi” (aarnikotkaksi; näkyy lentämässä ”käärme-lohikäärmeiden” pyrstöjen välissä).2

Kuva 2. Kuvan 1 sylinterisinetin jälki
Maallisen maailmanhistorian mukaan dinosaurukset elivät ja kuolivat miljoonia vuosia ennen ihmisten olemassaoloa. Tämän näkemyksen hyväksyminen asettaa tietenkin Raamatun epäilyksenalaiseksi opettaessaan, ettei maailma ole miljoonia vuosia vanha ja että Jumala teki maata asuttavat olennot (mikä käsittäisi myös dinosaurukset) yhtä aikaa Aadamin ja Eevan kanssa kuudentena luomispäivänä (1. Moos 1:24–28). Lisäksi Raamattu opettaa, että jokainen ilmaa hengittävä eläinlaji oli edustettuna Nooan arkissa ja että sekä ihmiset että dinosaurukset asuttivat maailman uudelleen vedenpaisumuksen jälkeen (1. Moos. 7:2–3 ja 8:17). Siksi odottaisimme löytävämme lähihistoriasta todisteita dinosauruksista elämässä ihmisen rinnalla – ja niitä tosiaan löytyykin runsaasti.
”Lohikäärmeet” on yleismaailmallinen teema kautta maapallon. Se esiintyy vahvana monissa eri kulttuureissa monen ihmishistorian aikakauden aikana. Selostuksia lohikäärmeistä löytyy niin Kiinasta, Australiasta, Afrikasta, Euroopasta, kuin Pohjois- ja Etelä-Amerikastakin. Lohikäärme on legenda joka puolella! Mielenkiintoista kyllä, näiden lohikäärmeiden kuvaukset ovat hyvin samankaltaisia maasta maahan ja heimosta toiseen – isoja liskoja, joilla on suomut; jotkut lentävät, jotkut eivät; jos ne lentävät, niillä on lepakkomaiset siivet; jotkut sylkevät tulta; niillä on terävät hampaat ja kynnet – usein kolme varvasta kuten petojalkaisilla dinosauruksilla.3,4

Kuva 3. Kaiverruksia piispa Bellin haudalla Carlislen katedraalissa Isossa-Britanniassa.
Muinaiset kirjailijat, kuten Kreikkalainen historijoitsija Herodotos5, Apollonios Tyanalainen6 ja Marco Polo7 antoivat yksityiskohtaisia kuvauksia olennoista, jotka muistuttavat läheisesti dinosauruksia ja lentäviä liskoja, joita on rekonstruoituina museoissamme. Mesopotamialaisen legendan mukaan muinainen Urukin kuningas Gilgamesh tappoi ystävänsä Enkidun kanssa hurjan olennon nimeltään Khumbaba (tai Humbaba).8,9 Tämä hirviö eli setripuumetsässä ja sillä sanottiin olevan lohikäärmeen muoto, myrskyn ääni ja se sylki tulta.10 Sitä kuvattiin myös pitkäpyrstöiseksi ja sillä oli tarttumakynnet jaloissa.11 Monet muinaiset esineet kuvaavat toisia dinosauruksien kaltaisia olentoja, kuten Palestrinan Niili-mosaiikki,12 pompeijilaisen lääkärin seinämaalaus,13 kivikaiverrus Kambodžan Angkorissa14 ja messinkikaiverrukset piispa Bellin haudan ympärillä Carlislen Katedraalissa (katso kuva 3).15

Kuva 4. Brachiosauruksen pronssinen luuranko Chicagon luonnontieteellisen museon edessä
Yksi hieman tyylitelty esimerkki on kuvassa 1 nähtävä sylinterisinettiin kaiverrettu ”käärme-lohikäärme”. Pitkä kaula ja pitkä pyrstö ovat monen fossiilirekisteristä löytyvän ”liskohirviön” tuntomerkkejä, kuten esimerkiksi Tanystropheusella ja Brachiosauruksella (kuva 4). Olennot kuvataan ”kaulailemassa” samalla tavalla kuten nykypäivän eläimistä esimerkiksi kirahvit. Mielenkiintoista kyllä, dinosauruksien kaltaiset olennot nähdään käyttäytymässä samalla tavalla muissakin muinaisissa taideteoksissa, kuten Narmerin Paletissa (kuva 5), kaiverruksissa piispa Bellin haudalla (kuva 3) ja roomalaisessa mosaiikissa (otsikkokuva). Ensimmäisen vuosisadan luonnontieteilijän Plinius vanhemman mukaan Etiopian lohikäärmeet nähtiin usein ”toisiinsa kietoutuneina ja yhteenpunoutuneina”.16 Vaikka ensinäkemältä onkin outoa, ”käärme-lohikäärmeen” jaloissa olevat kynnet kuvassa 1 esittävät luultavasti tyyliteltyä muotoa todellisuudesta, koska sauropodi-dinosaurusten jäljissä on tavattu kynsien painaumia.17 Esimerkiksi Saltasauruksen ja Camarasauruksen jalat on esitetty piikikkäiden ulkonemien kanssa.18,19 Pullistuvat lihakset ovat myös tyypillisiä nykyisissä dinosauruksien rekonstruktioissa.

Kuva 5. Narmerin Paletti
On vaikea ymmärtää, kuinka muinaisten aikojen taiteilijat olisivat tuottaneet niin hyviä esityksiä historian suurista matelijoista, jos he eivät joko olisi nähneet niitä itse tai heillä ei olisi ollut silminnäkijöiden antamaa tarkkaa kuvausta niistä. Nykyajan paleontologeilta meni vuosikymmeniä, että he pystyivät rakentamaan uskottavan rekonstruktion näistä suurenmoisista eläimistä. Nämä historialliset kuvaukset ”lohikäärmeistä” ja ”hirviöistä” vahvistavat Raamatun todistuksen siitä, että dinosaurukset elivät ihmisten rinnalla lähihistoriassa ja osoittavat vääriksi evoluutioon uskovien väittämän, että dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon 65 miljoonaa vuotta sitten.22
- Department of Oriental Antiquities, Richelieu wing, ground floorm roomla; commons.wikimedia.org/wiki/File:Cylinder_seal_lions_Louvre_MNB1167.jpg.
- Moortgat, A., The art of ancient Mesopotamia, Phaidon Press, London, 1969, pp. 1, 9, 10 and Plate A.
- Dragons or Dinosaurs, documentary DVD by Cloud Ten Pictures, New York, 2010.
- Isaacs, D., Dragons or Dinosaurs? Bridge-Logos Foundation, USA, 2010.
- Herodotus, The histories, Penguin, 2003, pp. 124–125.
- Philostratus, Life of Apollonius of Tyana, tr. by F.C. Conybeare, Heinemann, 1912, pp. 242–247.
- Polo, M., The travels, Penguin, 1958, pp 178–180.
- Coulter, C.R., and Turner, P., Encyclopedia of ancient deities, Fitzroy Dearborn, Chicago, 2000, p. 191.
- Tämä on kuvattuna 12 savitaululle kirjoitetussa runoelmassa Gilgamesh-eepos, joka on yksi varhaisimmista tunnetuista kirjallisista tuotteista. Siitä löytyy myös yksi monista Raamatun vedenpaisumuskertomuksen rinnakkaiskertomuksista sisältäen arkin rakentamisen, jolla ihmiset ja eläimet pelastuivat hukkumiselta; www.britishmuseum.org. Katso myös Conolly, R., and Grigg, R., Flood!, Creation 23(1):26–30, joulukuu 2000; Sarfati, J., Noah’s Flood and the Gilgamesh Epic, Creation 28(4):12–17, syyskuu 2006. creation.com/gilgamesh.
- Ref. 8, p. 270.
- Rose, C., Giants monsters and dragons. An encyclopedia of folklore, legend and myth, ABC-CLIO, USA, 2000, pp. 180, 181.
- Tämä esittää olentoa, jota kutsutaan nimellä ”KROKODILOPARDALIS” tai ”leopardikrokotiili”. Ks. (englanniksi) en.wikipedia.org/wiki/Nile_mosaic_of_Palestrina.
- Kraus, T., Pompeii and Herculaneum, Harry Abrams, New York, 1975, p. 210, fi g. 306.
- Catchpoole, D., Angkor näki stegosauruksen?, Luominen 6:11. Alkuperäisjulkaisu Creation 29(4):56.
- Bell, P., Piispa Bellin vaskihirviöt!, Luominen 14:6–10. Alkuperäisjulkaisu Creation 25(4):40–44.
- Pliny the Elder, The natural history, translated by Bostock, J., vol. II, Book VIII, Chapter 13; www.perseus.tufts.edu.
- Day, J.J. et al., Sauropod trackways, evolution and behaviour, Science 296(5573):1659, 31. toukokuu 2002.
- Katso dsc.discovery.com/videos/dinosaurplanet-saltasaurus-lays-its-eggs.html.
- Katso videos.howstuffworks.com/discovery/27799-when-dinosaurs-roamed-america-the-camarasaurus-video.htm.
- Wheeler, R.E.M. and Wheeler, T.V., Reports of the Research Committee of the Society of Antiquaries of London, No. IX, The Society of Antiquaries, London, 1932, pp. 65, 66 and Plate XIX A.
- Latinankielisen kirjoituksen sisältö on todennäköisesti seuraava: ”Nodens-jumalalle Titus Flavius Senilikseltä, laivaston varustevaraston vastaavalta upseerilta, joka on teettänyt tämän päällystyksen uhrirahoilla. Työstä on vastannut kuvernöörin sihteeri Victorinus.” Viite 20, s. 103.
- Katso myös Jobin kirjan kuvaukset Behemotista ja Leviatanista: Job 40:10-19 ja Job 40:20-28, Job 41:1-25 (KR 1933) tai Job 40:15-24 ja Job 40:25-32; 41:1-26 (RKK).
Copyright © Creation Ministries International.
Used with permission. Käytetty luvalla.
Kuva 1 ©: CC-BY-SA, Marie-Lan Nguyen/Wikimedia Commons
Kuva 2 ©: CC-BY-SA, World Images
Kuva 3 ©: Steve Lee
Kuva 4 ©: CC-BY-SA, Scott Anselmo;
Kuva 5 ©: CC-BY-SA, World Imaging